Så hanterar du kritik på jobbet – 5 enkla tips som gör dig till ett proffs

På jobbet2018.01.09

Det är inte helt enkelt att veta hur man ska hantera kritik på jobbet! Men det finns vissa saker du bör undvika och andra som du kan tänka på att använda dig utav när någon vill ta ett samtal...

1. Behåll lugnet!

För att kunna hantera kritik på jobbet ska du framför allt inte bli inte aggressiv mot personen som framför sin feedback. Det är jätteviktigt att du behåller lugnet, lyssnar och försöker se på saken ur personens synvinkel. Om du blir sur och arg mot personen så har du själv begått ett professionellt misstag, det kommer inte att gynna dig! Försök att lugna dig själv och behålla lugnet. Är du fortfarande sur efter samtalet kan du lufta det med en vän (inte en kollega) när du kommer hem.

 

2. Lyssna in kritiken först – bemöt den efter

Avbryt inte en person som ger dig feedback. Låt personen tala till punkt och få ut det den vill. Därefter kan du välja att svara personen. Eller tacka för feedbacken och be att få återkomma när du hunnit tänka igenom den.

 

3. Ta dig tid att ställa frågor

Om du i efterhand kommer på frågor du borde ha ställt, tveka då inte på att ringa upp eller boka in ett till möte med personen som gav dig feedback. Känner du att kritiken var felaktig eller att du har blivit orättvist behandlad så kan det vara lättare att formulera på ett bra sätt när du låtit infon sjunka in. Det visar också på att du faktiskt lyssnat och tagit åt dig om du kommer med följdfrågor.

 

 

4. Kom ihåg att kritik får dig att utvecklas

Det är inte helt ovanligt att man känner sig lite stött eller påhoppad när du får kritik. Men, det är ju faktiskt så att du blev anställd för att någon såg långsiktig potential i dig. Och hur mycket skulle du utvecklas om du inte fick lära dig nya sätt att se på eller göra saker?

 

5. Bli inte defensiv

Gå inte direkt till försvar som om du blev attackerad. Kritiken rör inte dig personligen, den levereras för att arbetet ska flyta på framåt och för att ni gemensamt ska kunna utvecklas och nå nya höjder.
 

Följ oss

 
instagram_logo_2016-svg3-2-facebook-png-piclinkedin-icon-logo-fbade03110-seeklogo-com

Följ oss på Linkedin >

Håll dig uppdaterad på vår Facebook >

Se allt kul vi gör på Instagram >

Relaterade artiklar

Fullständiga villkor för användarregistrering

All hantering av personuppgifter sker i enlighet med lagen om personuppgifter (PUL) och de rekommendationer som anges av datainspektionen. Dina uppgifter som du registrerar kommer endast att hanteras i rekryteringssyfte. Jag godkänner & samtycker till att ni får behandla och samla in min personliga information enligt ovan beskrivning.

Fullständiga villkor för användarregistrering

Vi använder de personuppgifter och den information du frivilligt lämnar som hjälpmedel i våra rekryteringsprocesser. All hantering av personuppgifter sker i enlighet med lagen om personuppgifter (PUL) och de rekommendationer som anges av datainspektionen. Jag samtycker härmed till att ni får behandla och samla in min personliga information på det sätt som beskrivits ovan för att uppfylla de ovan angivna syftena.

Ansök nu