fbpx

Så hanterar du kritik på jobbet – 5 enkla tips som gör dig till ett proffs

På jobbet2018.01.01

1. Behåll lugnet!

För att kunna hantera kritik på jobbet ska du framför allt inte bli inte aggressiv mot personen som framför sin feedback. Det är jätteviktigt att du behåller lugnet, lyssnar och försöker se på saken ur personens synvinkel. Om du blir sur och arg mot personen så har du själv begått ett professionellt misstag, det kommer inte att gynna dig! Försök att lugna dig själv och behålla lugnet. Är du fortfarande sur efter samtalet kan du lufta det med en vän (inte en kollega) när du kommer hem.

 

2. Lyssna in kritiken först – bemöt den efter

Avbryt inte en person som ger dig feedback. Låt personen tala till punkt och få ut det den vill. Därefter kan du välja att svara personen. Eller tacka för feedbacken och be att få återkomma när du hunnit tänka igenom den.

 

3. Ta dig tid att ställa frågor

Om du i efterhand kommer på frågor du borde ha ställt, tveka då inte på att ringa upp eller boka in ett till möte med personen som gav dig feedback. Känner du att kritiken var felaktig eller att du har blivit orättvist behandlad så kan det vara lättare att formulera på ett bra sätt när du låtit infon sjunka in. Det visar också på att du faktiskt lyssnat och tagit åt dig om du kommer med följdfrågor.

 

 

4. Kom ihåg att kritik får dig att utvecklas

Det är inte helt ovanligt att man känner sig lite stött eller påhoppad när du får kritik. Men, det är ju faktiskt så att du blev anställd för att någon såg långsiktig potential i dig. Och hur mycket skulle du utvecklas om du inte fick lära dig nya sätt att se på eller göra saker?

 

5. Bli inte defensiv

Gå inte direkt till försvar som om du blev attackerad. Kritiken rör inte dig personligen, den levereras för att arbetet ska flyta på framåt och för att ni gemensamt ska kunna utvecklas och nå nya höjder.
 

Följ oss

 
instagram_logo_2016-svg3-2-facebook-png-piclinkedin-icon-logo-fbade03110-seeklogo-com

Följ oss på Linkedin >

Håll dig uppdaterad på vår Facebook >

Se allt kul vi gör på Instagram >

Relaterade artiklar

Fullständiga villkor för användarregistrering

Samtycke för ansökan hos Sprio AB
Härmed godkänner jag att mina personuppgifter registreras och behandlas av Sprio AB. Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB i enlighet med EU:s Dataskyddsförordningen (2018), GDPR.

Behandling av personuppgifter
Uppgifterna som du lämnar i din ansökan registreras för Sprio AB’s räkning i Sprios innehållshanteringssystem WordPress. Du ger härmed ditt fullständiga samtycke för att då ha möjlighet att bli kontaktad av ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Vi behandlar följande personuppgifter:

Förnamn, efternamn och företag
Kontaktuppgifter: E-postadress och telefonnummer

Sprio är personuppgiftsansvarig
Sprio är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter.

Vem kan ta del av uppgifterna?
Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Om du har skyddad identitet ska du kontakta hej@sprio.se.. Du bör även vara aktsam om vilken information du delar med dig av. Delge därför endast information som är relevant för det aktuella tillfället.

Hur länge sparas personuppgifterna?
Samtliga personuppgifter kommer att raderas från Sprios databas i innehållshanteringssystemet inom 2 år efter att du senast lämnat dina uppgifter.

Du har rätt att få veta vilka uppgifter Sprio har om dig
Du har rätt att få information om vilka uppgifter Sprio har om dig i form av ett registerutdrag. Du kan även begära att vi rättar felaktiga uppgifter eller raderar information om dig. Du har också rätt att dra tillbaka ditt samtycke för att vi behandlar dina personuppgifter. Vi kommer då att ta bort din ansökan samt radera de personuppgifter som är associerade med ansökningen från vårt rekryteringssystem.

Har du frågor gällande detta hör av dig till: hej@sprio.se eller ring 08-128 200 00.

Kontakt vid begäran om registerutdrag/ändra/radera uppgifter samt övriga frågor gällande personuppgiftshantering
Namn: lovisa.anelof@sprio.se
Organisationsnummer: 559070-1800
Postadress: 111 34 Stockholm
Besöksadress: Sveavägen 32
Telefon: 08-128 200 00

Ansök nu