fbpx

En rekryterares mardröm: Avhopp i sista sekund

Ledarskap2020.11.18

En rekryteringsprocess kan vara utmanande, fylld med fart och fläkt och riktigt rolig, ända tills det förbjudna händer… Kandidaten, som du noggrant valt ut efter väl avvägda granskningar och processteg, får kalla fötter och backar ur i sista sekund. Den typen av sista-sekunden avhopp kan få dig att vilja slita dit hår och ligga sömnlös om natten, särskilt när du inte haft någon aning om att situationen skulle kunna uppstå, eftersom din kandidat inte sagt ett knyst under hela processen.

Dessa avhopp är såklart oundvikliga, de kommer att hända alla rekryterare förr eller senare. Men att ha en föraning kan bespara dig obehagliga överraskningar och du kan enklare ordna en back-up-lösning för att hantera situationen. Här är några sätt som kan ge dig en hint om att kandidaten kan komma att backa.

Finns det någon anledning till att eventuellt avbryta processen?
Relevansen för den frågan ska aldrig underskattas, ställ den här frågan med uppriktighet och nöj dig inte med några diplomatiska klichésvar. Om du får ett sånt svar, fråga då kandidaten ”Vilken typ av bättre möjligheter skulle kunna göra att du avbryter?” och ”Hur du tror att vårt företag skulle kunna ge dig den typen av möjligheter?” Målet är att få ett så transparent svar som möjligt, för att få en tydlig bild av kandidatens avsikt och vad som är ett ”must have” för just den här kandidaten.

Varför vill du jobba här?
Denna fråga kan ge dig insikter om kandidatens intentioner. Om kandidaten verkligen ser fram emot att jobba för ert företag så kommer du att få genuina och detaljerade svar. Om inte så kommer kandidaten att ge dig något svävande svar som känns väldigt allmängiltigt. Var inte rädd för att ställa den här frågan flera gånger under rekryteringsprocessen.

Prata, prata och prata
Försök att få så mycket information som möjligt om kandidaten. Familj, bakgrund, jobbhistorik, värderingar, jobbprioriteringar, ALLT! Mjölka varje detalj, för att allt räknas. Genom att göra detta kan du ta reda på möjliga skäl, som kan tänkas leda till att kandidaten backar i sista stund. Det kan vara alltifrån pendlingstid, familjeprioriteringar, projekttyp, till lönesättning.

Efter att du har fått alla detaljer på bordet, ställ konkreta ”situationsfrågor” till kandidaten utifrån det du fått veta. Till exempel; hur skulle du hantera om en situation där X och Y uppstår? Och sedan är det upp till dig att döma, känns svaren logiska eller har kandidaten helt enkelt inte tänkt så pass långt? Du måste alltid ligga steget före och måla upp en potentiell verklighet för kandidaten.

Kandidater som är genuint intresserade av att acceptera ditt erbjudande, är troligen väl förberedda och har tänkt igenom allt noggrant i förväg om olika tänkbara omständigheter som kan uppstå när de börjar sitt nya jobb.

Lönefrågan
Det är ingen hemlighet att många av kandidaterna som står inför en ny tjänst, sökt sig vidare delvis för monetära fördelar. Just den anledningen leder ju också till att de antagligen sökt flertalet roller, just för att jaga efter fler jobberbjudanden att ställa emot varandra. Fråga alltid om kandidaten är i flera processer och i så fall hur långt gångna de är med andra potentiella arbetsgivare. Fråga också och hur de kommer att prioritera om de eventuellt skulle behöva stå inför ett val mellan flera olika jobberbjudanden.

Kandidatens beteende säger mycket i sig
Såklart säger en persons beteende mycket och det är därför det är så viktigt att ha en ständig dialog med kandidaten, på så vis kan du utläsa en förändring i personens mönster, så som ett svalnande intresse.

Var kandidaten väldigt entusiastisk i början av processen, kändes förberedd och påläst, svarade snabbt och nu knappt ringer upp efter ett missat samtal? Helt klart ett negativt tecken.

Försök att förstå vad som gjort att intresset avtagit, konkreta frågor får konkreta svar. Presentera därefter eventuella lösningar på problemen som kan få personen att återfå intresse. Parallellt kan du börja att leta efter en eventuell ersättare för att inte slösa tid.

 

Följ oss

instagram_logo_2016-svg3-2-facebook-png-piclinkedin-icon-logo-fbade03110-seeklogo-com

Följ oss på Linkedin >

Håll dig uppdaterad på vår Facebook >

Se allt kul vi gör på Instagram >

Relaterade artiklar

Fullständiga villkor för användarregistrering

Samtycke för ansökan hos Sprio AB
Härmed godkänner jag att mina personuppgifter registreras och behandlas av Sprio AB. Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB i enlighet med EU:s Dataskyddsförordningen (2018), GDPR.

Behandling av personuppgifter
Uppgifterna som du lämnar i din ansökan registreras för Sprio AB’s räkning i Sprios innehållshanteringssystem WordPress. Du ger härmed ditt fullständiga samtycke för att då ha möjlighet att bli kontaktad av ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Vi behandlar följande personuppgifter:

Förnamn, efternamn och företag
Kontaktuppgifter: E-postadress och telefonnummer

Sprio är personuppgiftsansvarig
Sprio är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter.

Vem kan ta del av uppgifterna?
Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Om du har skyddad identitet ska du kontakta hej@sprio.se.. Du bör även vara aktsam om vilken information du delar med dig av. Delge därför endast information som är relevant för det aktuella tillfället.

Hur länge sparas personuppgifterna?
Samtliga personuppgifter kommer att raderas från Sprios databas i innehållshanteringssystemet inom 2 år efter att du senast lämnat dina uppgifter.

Du har rätt att få veta vilka uppgifter Sprio har om dig
Du har rätt att få information om vilka uppgifter Sprio har om dig i form av ett registerutdrag. Du kan även begära att vi rättar felaktiga uppgifter eller raderar information om dig. Du har också rätt att dra tillbaka ditt samtycke för att vi behandlar dina personuppgifter. Vi kommer då att ta bort din ansökan samt radera de personuppgifter som är associerade med ansökningen från vårt rekryteringssystem.

Har du frågor gällande detta hör av dig till: hej@sprio.se eller ring 08-128 200 00.

Kontakt vid begäran om registerutdrag/ändra/radera uppgifter samt övriga frågor gällande personuppgiftshantering
Namn: lovisa.anelof@sprio.se
Organisationsnummer: 559070-1800
Postadress: 111 34 Stockholm
Besöksadress: Sveavägen 32
Telefon: 08-128 200 00

Ansök nu