fbpx

Lyckas med din onboarding – 4 tips för en lyckad anställning

Ledarskap2021.10.11

Visste du att en effektiv onboarding kan få dina medarbetare att stanna längre? Precis som med allt annat så spelar ”första intrycket” en stor roll för oss. Vi människor är snabba med att döma och bestämma vår uppfattning om saker och ting, därför är det lika bra att det blir rätt från början. Se till att ha en välarbetad strategi för er onboarding; lägg lite extra kärlek här och få dina nya medarbetare att verkligen få ett gott första intryck.

Här är fem sätt att se till att er första tid blir minnesvärd och positivt betingad:

1. Börja före dag ett

Visst minns du din första skoldag? Man är lite nervös, nojar kanske lite över kläderna och du håller tummarna för att hitta någon att sitta med för att äta lunch. Precis så kan första dagen på jobbet också kännas…

Du som arbetsgivare vill såklart bryta barriären av att medarbetaren känner sig ”ny” genom att skapa förtrogenhet snabbt. Du kan därför se till att kontakta medarbetaren redan innan sin första dag. Skicka ett välkomnande e-postmeddelande där du inkludera relevant info som kandidaten behöver veta. Detta kommer att ge den nyanställda chansen att acklimatisera sig med företaget i förväg, få en känsla för er tonalitet, vart och när ni äter lunch samt vad hen behöver veta / ha med sig.
 

2. Personlig närvaro

Personlig närvaro är ett meningsfullt sätt att visa att du som person verkligen spelar roll för organisationen.

Inled därför gärna din onboarding med ett välkomnande möte där den nyanställde får ett ansikte på alla i teamet/ på företaget.

Detta ger befintliga anställda en chans att träffa de nyaste tillskotten till organisationen och en chans för den nyanställda att se hur deras respektive roller ter sig i gruppen, samt möjligheten att ställa frågor. Följ gärna upp detta med ”en guidad tur” genom kontoret.
 

3. Involvera & interagera

Onboarding bör vara en interaktiv upplevelse som får den nyanställda att lära sig företaget, kulturen och produkterna /tjänsterna från första stund. Ju mer du kan engagerade din nyanställda från start, desto mer sannolikt är det att informationen som presenteras sätter sig.

Några enkla sätt att integrera interaktion i din onboarding:

 • Skapa ett quiz efter varje presenterad arbetsuppgift, det blir en rolig sammanfattning av det du presenterat.
 • Gör korta ”rollspel” där den nyanställde får testa det som hen fått genomgång kring, det ger utrymme för frågor innan det blir skarpt läge.
 • Låt olika medarbetare få lära ut olika delar av det den nyanställde behöver lära sig. På så sätt får du lära känna flera samtidigt som du delar upp ansvaret och den nyanställde inte behöver känna sig tyngd av att ställa många frågor till en och samma person.
 • “Hiss/Diss” låt medarbetare dela med sig av sina framgångar och motgångar som de själva haft under sin onboarding. Detta kan avdramatisera och även belysa vanliga missar/fel som annars lätt uppstår.
 •  

  4. Addera er kultur

  De tre tidigare stegen kommer att hjälpa dig att krydda onboardingen med företagets kultur. För att ta det ett steg längre, var noga med att förmedla det som ni som företag verkligen värderar under hela onboardingen. Några exempel ni kan inkludera:

 • Bjud på frukost/lunch/fika där ni under avslappnade omständigheter får chansen att lära känna varandra, samt en paus ifrån upplärningen.
 • En presentation om kunder och partners som den nyanställde kan spara ner och se igen vid senare tillfälle.
 • Låt intern personal presentera ditt företags vision och värderingar, det blir mer personligt så
 • Dela ut marknadsföringsmaterial till exempel; anteckningsböcker, vattenflaskor eller pennor som nyanställda kan använda för att stolt representera sin nya arbetsgivare.
 •  

  Det finns säkert tusen andra sätt att välkomna en nyanställd i en organisation. Nyckeln är att komma ihåg att ett första intryck inte kan göras två gånger. En stark onboarding-upplevelse bidrar till arbetsglädje, bättre arbetsprestanda, större organisatoriskt engagemang och minskad arbetsstress. Att anstränga sig från start kommer alltså att påverka anställningen i längden, positivt.

   

  Följ oss

  instagram_logo_2016-svg3-2-facebook-png-piclinkedin-icon-logo-fbade03110-seeklogo-com

  Följ oss på Linkedin >

  Håll dig uppdaterad på vår Facebook >

  Se allt kul vi gör på Instagram >

  Relaterade artiklar

  Fullständiga villkor för användarregistrering

  Samtycke för ansökan hos Sprio AB
  Härmed godkänner jag att mina personuppgifter registreras och behandlas av Sprio AB. Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB i enlighet med EU:s Dataskyddsförordningen (2018), GDPR.

  Behandling av personuppgifter
  Uppgifterna som du lämnar i din ansökan registreras för Sprio AB’s räkning i Sprios innehållshanteringssystem WordPress. Du ger härmed ditt fullständiga samtycke för att då ha möjlighet att bli kontaktad av ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

  Vi behandlar följande personuppgifter:

  Förnamn, efternamn och företag
  Kontaktuppgifter: E-postadress och telefonnummer

  Sprio är personuppgiftsansvarig
  Sprio är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter.

  Vem kan ta del av uppgifterna?
  Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

  Om du har skyddad identitet ska du kontakta hej@sprio.se.. Du bör även vara aktsam om vilken information du delar med dig av. Delge därför endast information som är relevant för det aktuella tillfället.

  Hur länge sparas personuppgifterna?
  Samtliga personuppgifter kommer att raderas från Sprios databas i innehållshanteringssystemet inom 2 år efter att du senast lämnat dina uppgifter.

  Du har rätt att få veta vilka uppgifter Sprio har om dig
  Du har rätt att få information om vilka uppgifter Sprio har om dig i form av ett registerutdrag. Du kan även begära att vi rättar felaktiga uppgifter eller raderar information om dig. Du har också rätt att dra tillbaka ditt samtycke för att vi behandlar dina personuppgifter. Vi kommer då att ta bort din ansökan samt radera de personuppgifter som är associerade med ansökningen från vårt rekryteringssystem.

  Har du frågor gällande detta hör av dig till: hej@sprio.se eller ring 08-128 200 00.

  Kontakt vid begäran om registerutdrag/ändra/radera uppgifter samt övriga frågor gällande personuppgiftshantering
  Namn: lovisa.anelof@sprio.se
  Organisationsnummer: 559070-1800
  Postadress: 111 34 Stockholm
  Besöksadress: Sveavägen 32
  Telefon: 08-128 200 00

  Ansök nu