Varje år tar tusentals gymnasieelever studenten, vilket innebär att en stor talangpool inträder arbetsmarknaden. För dig som tillsätter juniora tjänster har du stora möjligheter att boosta inflödet av ansökningar om du lyckas nå fram till denna målgrupp. Vi ger våra bästa tips!

Utforska möjligheterna med TikTok

Generation Z, födda mellan mitten av 1990-talet och tidigt 2010-tal, har vuxit upp med sociala medier. TikTok, en app som låter användare skapa och dela korta videoklipp, är störst bland denna grupp. Genom att skapa engagerande innehåll på TikTok, kan du effektivt sprida budskap om ditt företag, dina produkter, tjänster och arbetsmöjligheter. TikTok använder en contentbaserad algoritm till skillnad från många andra sociala medier, vilket i praktiken innebär att du får stora möjligheter att synas när du skapar värdefullt content.

  1. Skapa en företagsprofil: Börja med att skapa en företagsprofil på TikTok där du delar innehåll som är relevant för din målgrupp.
  2. Visa arbetsmiljön: Ge en insikt i hur det är att arbeta på ditt företag genom att dela videos från arbetsplatsen, intervjuer med befintliga anställda och roliga ögonblick från företagsaktiviteter.
  3. Använd hashtags: Använd relevanta hashtags för att öka räckvidden av dina inlägg. Hashtags som #jobb, #karriär och #internship kan vara effektiva.
  4. Samarbeta med influencers: Att samarbeta med influencers kan hjälpa ditt innehåll att nå en större publik.

Kontakta gymnasieskolor, SYV och liknande

Att etablera relationer med gymnasieskolor och studie- och yrkesvägledare (SYV) kan vara en effektiv strategi för att rekrytera studenter.

  1. En digital eller fysisk meet and greet med studenterna: Skapa en personlig relation med studenterna, där du presenterar ditt företag, branschen och de jobbmöjligheter. Detta kommer göra att du är top of mind när de börjar söka jobb.
  2. Jobbmässor: Delta på jobbmässor anordnade av skolorna. Detta är en bra möjlighet att träffa studenter, svara på frågor och marknadsföra ditt företag.
  3. Praktikplatser: Erbjud praktikplatser till gymnasieelever. Detta kan hjälpa studenter att få en inblick i ditt företag, och samtidigt kan du identifiera potentiella talanger.
  4. Samarbeta med SYV: Studie- och yrkesvägledare kan ge råd om de bästa sätten att nå och engagera studenter. Du kan även skapa material där du informerar om era vakanser, som du ber studievägledare dela med studenterna.

Anordna en tävling för att skapa engagemang

Tävlingar kan vara ett roligt och engagerande sätt att sprida medvetenhet om ditt företag och locka potentiella anställda.

  1. Tävlingar i sociala medier: Anordna tävlingar på sociala medier där deltagarna kan vinna priser genom att dela ditt innehåll eller skapa eget innehåll relaterat till ditt företag.
  2. Karriärrelaterade tävlingar: Anordna tävlingar som fokuserar på karriärutveckling, till exempel CV-skrivande eller intervjufärdigheter.

Kom ihåg att Generation Z värderar autenticitet, så se till att all kommunikation och alla initiativ är genuina och återspeglar ditt företags värderingar.