fbpx

Rekrytera som en marknadsförare och attrahera topptalang

På jobbet2022.01.03

För att vara konkurrenskraftig som rekryterare måste du vara kreativ. De flesta som jobbar med rekrytering vet att dagarna då ”post & pray” räckte för att få in kandidater, är förbi. Som arbetsgivare kan du inte längre luta dig tillbaka och vänta på att talanger i toppklass kommer att ansöka just din utannonserade tjänst.

Med dagens snabba, konkurrenskraftiga arbetsmarknad måste arbetsgivaren vara både proaktiv och kreativ -till och med låna in lite taktik från vännerna som jobbar med marknadsföring; detta för att tävla om ett relativt litet urval av högkvalificerade talanger.

Så, är det dags för dig att ta på dig din marknadsföringshatt?

Här tipsar vi om tre steg för att rekrytera som en marknadsförare, förbättra dina chanser att hitta och attrahera den talang du vill ha:

1. Förstå din marknad

Du måste veta vilka dina konkurrenter är och hur det du erbjuder som arbetsgivare skiljer sig från dem. Dagens jobbsökande vill arbeta på företag med inkluderande kultur och starka värderingar – så vad är er USP (eller EVP som det heter, som du kan läsa mer om här), det hjälper dig att positionera dig, ditt företag och att sticka ut från konkurrenterna.

Det du behöver göra är att omfamna faktumet att det är svårare än det brukade vara, att hitta och
att anställa personal.

– Du behöver veta vilka dina kandidater är & var de rör sig.
– Definiera nyckelkompetenser.
– Istället för att skapa klassiska ”personas” som en marknadsavdelning gör för att pinpointa målgruppen, skapa kandidat-personas för att sätta fingret på vem du vill nå & rekrytera.
– Kandidaterna du vill anställa ansöker inte blint varje jobbannons de ser, de kollar upp företaget och ansöker bara de jobb de verkligen vill ha. Merparten av de arbetssökande kommer att läsa de företagsrecensioner som finns innan de bestämmer sig för att ska söka ett jobb.

2. Spika din positionering

Vad är uppfattningen om ditt företag på arbetsmarknaden? Jobbar ni aktivt med Employer Branding och har ni formulerat er EVP? Medarbetarkulturen har blivit en icke-förhandlingsbar fråga.

Kandidaterna förväntar sig en öppenhet på arbetsplatsen. Kandidater investerar mer tid och energi för att undersöka företagskulturen innan de accepterar ett jobb, detta har skapat en dynamik där arbetsgivare med starka arbetsplatskulturer har en kraftfull anställningsfördel.

– Formulera er EVP. Utveckla ett tydligt och välformulerat Employer Value Position som tydligt kommunicerar hur du vill bli uppfattad och vad som sticker ut i din företagskultur/-värderingar.
– Visa upp ditt företags uppdrag och värderingar och inkludera din EVP i arbetsbeskrivningar, nyhetsbrev och på din karriärsida.
– Öka medarbetarnas engagemang, prioritera genom att aktivt söka feedback från anställda, be anställda att recensera och att aktivt kommentera och engagera sig i de kanaler där ni har en synlig företagsprofil.

3. Finslipa din närvaro

Hur framställs du för potentiella kandidater? Hur ser tilltal, tonalitet och formspråk ut för ditt Employer Brand?

Idag spenderar människor timmar på att undersöka sin nästa bil, dammsugare, tv, o.s.v. Så du kan vara säker på att de kommer att gräva djupt kring vad ditt företag erbjuder och hur ni är som arbetsplats.

Dagens arbetssökande vill ha mer än en arbetsbeskrivning. Det är upp till dig att förmedla ditt företags värdeord, logga, taglines överallt där du kommunicerar med kandidater, låt det genomsyra all kommunikation; e-postmeddelanden, sociala medier, jobbannonser och allt det material som finns internt bakom kulisserna.

– Använd proaktiv taktik
– Bygg en berättelse kring ditt Employer Brand genom att använda slagkraftiga beskrivningar, målande och personligt språk, kreativa bilder, utnyttja grafik, bilder, video och loggor för att skapa igenkänning, medvetenhet och ge en positiv kandidatupplevelse.
– Var kreativ med var du syns och var du letar efter dina kandidater, traditionellt är inte alltid bäst.
– Uppmuntra dina anställda att vara förespråkare för ert varumärke, det kan ge bästa möjliga ROI när det gäller rekrytering.

 

Följ oss

instagram_logo_2016-svg3-2-facebook-png-piclinkedin-icon-logo-fbade03110-seeklogo-com

Följ oss på Linkedin >

Håll dig uppdaterad på vår Facebook >

Se allt kul vi gör på Instagram >

Relaterade artiklar

Fullständiga villkor för användarregistrering

Samtycke för ansökan hos Sprio AB
Härmed godkänner jag att mina personuppgifter registreras och behandlas av Sprio AB. Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB i enlighet med EU:s Dataskyddsförordningen (2018), GDPR.

Behandling av personuppgifter
Uppgifterna som du lämnar i din ansökan registreras för Sprio AB’s räkning i Sprios innehållshanteringssystem WordPress. Du ger härmed ditt fullständiga samtycke för att då ha möjlighet att bli kontaktad av ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Vi behandlar följande personuppgifter:

Förnamn, efternamn och företag
Kontaktuppgifter: E-postadress och telefonnummer

Sprio är personuppgiftsansvarig
Sprio är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter.

Vem kan ta del av uppgifterna?
Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Om du har skyddad identitet ska du kontakta hej@sprio.se.. Du bör även vara aktsam om vilken information du delar med dig av. Delge därför endast information som är relevant för det aktuella tillfället.

Hur länge sparas personuppgifterna?
Samtliga personuppgifter kommer att raderas från Sprios databas i innehållshanteringssystemet inom 2 år efter att du senast lämnat dina uppgifter.

Du har rätt att få veta vilka uppgifter Sprio har om dig
Du har rätt att få information om vilka uppgifter Sprio har om dig i form av ett registerutdrag. Du kan även begära att vi rättar felaktiga uppgifter eller raderar information om dig. Du har också rätt att dra tillbaka ditt samtycke för att vi behandlar dina personuppgifter. Vi kommer då att ta bort din ansökan samt radera de personuppgifter som är associerade med ansökningen från vårt rekryteringssystem.

Har du frågor gällande detta hör av dig till: hej@sprio.se eller ring 08-128 200 00.

Kontakt vid begäran om registerutdrag/ändra/radera uppgifter samt övriga frågor gällande personuppgiftshantering
Namn: lovisa.anelof@sprio.se
Organisationsnummer: 559070-1800
Postadress: 111 34 Stockholm
Besöksadress: Sveavägen 32
Telefon: 08-128 200 00

Ansök nu