fbpx

Rekrytering och bemanning – vad är skillnaden?

Söka jobb2018.08.21

Rekrytering

Om du söker jobb via ett rekrytering- och bemanningsföretag som till exempel Sprio, så kan du bli antingen rekryterad eller bemannad! Om du blir rekryterad så går det till så här:

Ett visst företag, till exempel LensWay Group, söker kundservicepersonal. LensWay Group själva har mycket att göra på arbetsplatsen så de har inte tid att leta efter bra personal. De kontaktar då Sprio och ber Sprio om hjälp eftersom de vet att Sprio är experter på att hitta personal till just kundservice!

Sprio annonserar, letar upp och intervjuar personal som skulle passa på LensWay. Därefter presenteras personen som sökt jobbet för kundservicechefen på LensWay och den chefen tar ett sista beslut om personen ska anställas eller inte.

Om du får jobbet så blir du anställd av LensWay, Sprio har i rekryteringsprocessen fungerat som en hjälpande hand och en avlastning för LensWay så att de ska få rätt personal till tjänsten och så att du som sökt tjänsten ska trivas på just LensWay!

 

Bemanning

 

Bemanning däremot fungerar lite annorlunda! I det här fallet blir du inte anställd direkt hos kundföretaget. Det fungerar så här:

Till exempel Klarna hör av sig till Sprio för att de behöver hjälp med att hitta och anställa kundservicepersonal.

Sprio annonserar, letar upp och intervjuar personer som de tror kan passa på Klarnas kundservice! Du som har sökt tjänsten får träffa och intervjuas av både oss på Sprio men även en ansvarig som jobbar med kundservice för Klarna.

Om både du som sökt tjänsten, vi på Sprio och representanten på Klarna tycker att du skulle passa för och trivas i tjänsten så blir du anställd av Sprio.

Därefter hyrs du ut som konsult till Klarna från Sprio. Så Sprio blir din arbetsgivare som betalar ut din lön. Du får en konsultchef på Sprio som hjälper dig och blir din kontaktperson, men du arbetar för Klarnas kundservice på det kontoret. Konsultchefen kan hjälpa dig om du till exempel tycker att du blir orättvist behandlad hos kundföretaget, då kan konsultchefen kontakta ansvariga på kundkontoret eller göra din röst hörd hos den ansvariga som berörs på kundföretaget.

I de flesta fall så blir du sedan anställd av kundföretaget om du fortfarande trivs och utför ditt jobb som du ska. Detta blir aktuellt efter sex månader.

Om du inte trivs efter sex månader så kan Sprio istället hjälpa dig att hitta en ny arbetsplats om du känner att du vill utvecklas eller testa något nytt. Prata bara med din konsultchef så hjälper den dig.

Detaljerna skiljer sig såklart från företag till företag men i stora drag är det detta som skiljer rekrytering och bemanning åt.

Viktigt att tänka på

När du söker jobb kan mycket kännas nytt och svårt. Var därför noggrann med vilket bemanning och rekryteringsföretag du vänder dig till! Se till att fråga eller kolla upp om företaget är auktoriserat! Då ska denna logga finnas på deras hemsida: (se bilden nedan)

5cm-auktorisation-rekryteringsfo%cc%88retag

Den loggan garanterar att företaget jobbar på ett schysst sätt, att de är anslutna till kollektivavtal och massa andra fördelar som du kan läsa mer om här (Klick)

 

Följ oss

instagram_logo_2016-svg3-2-facebook-png-piclinkedin-icon-logo-fbade03110-seeklogo-com

Följ oss på Linkedin >

Håll dig uppdaterad på vår Facebook >

Se allt kul vi gör på Instagram >

Relaterade artiklar

Fullständiga villkor för användarregistrering

Samtycke för ansökan hos Sprio AB
Härmed godkänner jag att mina personuppgifter registreras och behandlas av Sprio AB. Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB i enlighet med EU:s Dataskyddsförordningen (2018), GDPR.

Behandling av personuppgifter
Uppgifterna som du lämnar i din ansökan registreras för Sprio AB’s räkning i Sprios innehållshanteringssystem WordPress. Du ger härmed ditt fullständiga samtycke för att då ha möjlighet att bli kontaktad av ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Vi behandlar följande personuppgifter:

Förnamn, efternamn och företag
Kontaktuppgifter: E-postadress och telefonnummer

Sprio är personuppgiftsansvarig
Sprio är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter.

Vem kan ta del av uppgifterna?
Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Om du har skyddad identitet ska du kontakta hej@sprio.se.. Du bör även vara aktsam om vilken information du delar med dig av. Delge därför endast information som är relevant för det aktuella tillfället.

Hur länge sparas personuppgifterna?
Samtliga personuppgifter kommer att raderas från Sprios databas i innehållshanteringssystemet inom 2 år efter att du senast lämnat dina uppgifter.

Du har rätt att få veta vilka uppgifter Sprio har om dig
Du har rätt att få information om vilka uppgifter Sprio har om dig i form av ett registerutdrag. Du kan även begära att vi rättar felaktiga uppgifter eller raderar information om dig. Du har också rätt att dra tillbaka ditt samtycke för att vi behandlar dina personuppgifter. Vi kommer då att ta bort din ansökan samt radera de personuppgifter som är associerade med ansökningen från vårt rekryteringssystem.

Har du frågor gällande detta hör av dig till: hej@sprio.se eller ring 08-128 200 00.

Kontakt vid begäran om registerutdrag/ändra/radera uppgifter samt övriga frågor gällande personuppgiftshantering
Namn: lovisa.anelof@sprio.se
Organisationsnummer: 559070-1800
Postadress: 111 34 Stockholm
Besöksadress: Sveavägen 32
Telefon: 08-128 200 00

Ansök nu