fbpx

Så ger du din nya kollega den bästa starten

Ledarskap2020.01.23

Brygg relationen innan första arbetsdagen

När rekryteringsprocessen är slut och avtalet signerat så är det bara att vänta… Eller? Nja. Börja istället bygga relationen och upprätthåll kontakten hela vägen fram tills dess att er nya kollega gör sin första dag. Det kan till exempel handla om att skicka över välkomstmaterial med information om hur introduktionen kommer gå till, eller varför inte bjuda med personen på en aw med det närmaste teamet?

Förbered det praktiska

Se till att förbereda det praktiska i god tid, det är en viktig del för att den nyanställde ska känna sig välkommen. Finns passerkort, dator, telefon och inloggningsuppgifter när personen kommer? Visa vart man hämtar anteckningsblock, pennor och post-it lappar och förbered en lista med viktiga kontaktuppgifter till exempelvis IT-hjälpen eller andra viktiga leverantörer som personen kanske behöver kontakta under uppstarten. Och varför inte piffa till skrivbordsplatsen lite extra med en blomma, ett kort eller en ballong?

Planera introduktionen

Förbered på bästa sätt genom att följa en checklista med sådant som är viktigt för att den nyanställde ska känna sig välkommen och komma in i sin arbetsroll så snabbt som möjligt. Skriv gärna ut tryckt informationsmaterial som den nyanställde själv kan föra anteckningar i och läsa igenom i lugn och ro. Se till att presentera den nya kollegan ordentligt för det närmaste teamet – inte bara med namn och titel, utan gärna med bakgrund och lite mer personligt. På så sätt kommer det kännas mer naturligt för teamet att våga ställa frågor och lära känna den nya kollegan.

Involvera kollegorna

Se till att presentera den nya kollegan för teamet redan innan den nyanställde börjar. Tydliggör även vilken roll varje kollega kommer ha i onboarding-processen och boka gärna in korta möten med varje kollega i förväg, det underlättar för alla i arbetet med att ta fram eventuella underlag, presentationer eller samtalspunkter. Samtidigt får den nyanställde en god förståelse för varje enskild kollega och dennes arbetsområden. Utse gärna en eller två personer som ansvarar för att den nyanställde kommer in i rutinerna och känner sig trygg med små saker som vilken tid ni brukar äta lunch, vem man frågar om datorn krånglar eller vad koden till larmet är.

Lycka till!

Följ oss

instagram_logo_2016-svg3-2-facebook-png-piclinkedin-icon-logo-fbade03110-seeklogo-com

Följ oss på Linkedin >

Håll dig uppdaterad på vår Facebook >

Se allt kul vi gör på Instagram >

Relaterade artiklar

Fullständiga villkor för användarregistrering

Samtycke för ansökan hos Sprio AB
Härmed godkänner jag att mina personuppgifter registreras och behandlas av Sprio AB. Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB i enlighet med EU:s Dataskyddsförordningen (2018), GDPR.

Behandling av personuppgifter
Uppgifterna som du lämnar i din ansökan registreras för Sprio AB’s räkning i Sprios innehållshanteringssystem WordPress. Du ger härmed ditt fullständiga samtycke för att då ha möjlighet att bli kontaktad av ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Vi behandlar följande personuppgifter:

Förnamn, efternamn och företag
Kontaktuppgifter: E-postadress och telefonnummer

Sprio är personuppgiftsansvarig
Sprio är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter.

Vem kan ta del av uppgifterna?
Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Om du har skyddad identitet ska du kontakta hej@sprio.se.. Du bör även vara aktsam om vilken information du delar med dig av. Delge därför endast information som är relevant för det aktuella tillfället.

Hur länge sparas personuppgifterna?
Samtliga personuppgifter kommer att raderas från Sprios databas i innehållshanteringssystemet inom 2 år efter att du senast lämnat dina uppgifter.

Du har rätt att få veta vilka uppgifter Sprio har om dig
Du har rätt att få information om vilka uppgifter Sprio har om dig i form av ett registerutdrag. Du kan även begära att vi rättar felaktiga uppgifter eller raderar information om dig. Du har också rätt att dra tillbaka ditt samtycke för att vi behandlar dina personuppgifter. Vi kommer då att ta bort din ansökan samt radera de personuppgifter som är associerade med ansökningen från vårt rekryteringssystem.

Har du frågor gällande detta hör av dig till: hej@sprio.se eller ring 08-128 200 00.

Kontakt vid begäran om registerutdrag/ändra/radera uppgifter samt övriga frågor gällande personuppgiftshantering
Namn: lovisa.anelof@sprio.se
Organisationsnummer: 559070-1800
Postadress: 111 34 Stockholm
Besöksadress: Sveavägen 32
Telefon: 08-128 200 00

Ansök nu