Så skriver du ett perfekt personligt brev

Söka jobb2017.12.18

Vad bör ett personligt brev innehålla? Det kan kännas klurigt att veta vad du bör lyfta och hur du ska uttrycka dig i ditt personliga brev. Men med några enkla knep så blir det faktiskt lekande lätt. Läs igenom dessa punkter så kommer du skriva ditt personliga brev av bara farten.

1. Undvik klyschor

Det är ingen idé att du radar upp tomma klyschor i ditt personliga brev. Ditt personliga brev ska beskriva dig, inte innehålla massa strunt som du tror att rekryteraren vill höra om dig. Det lyser igenom ganska snabbt om du använt formuleringar som du googlat fram eller om du utgått ifrån en mall du hittat på nätet. Du har en bra mycket bättre chans att sticka ut och få jobb om du faktiskt anstränger dig för att beskriva vad just du är bra på.
 

2. Be en kollega om hjälp

Om du tycker det är svårt att luska ut vad du borde skriva om i ditt personliga brev så kan du faktiskt be om hjälp! Fråga en gammal kollega, en chef eller kanske en lärare om vilka av dina styrkor som sticker! ut Vad av just detta som skulle kunna få dig att sticka ut på en arbetsplats? Punkta upp och formulera med egna ord vilka av dessa styrkor du vill lyfta för att söka en tjänst. Då har du lite att utgå ifrån.
 

3. Håll dig kortfattad

Tänk på hur många personliga brev som kommer in varje dag och hur någon ska sitta och läsa igenom varje! Håll dig så kortfattad och saklig som möjligt! Absolut inte mer än en A4-sida, men gärna kortare. Strössla inte med avancerade ord och anpassa brevet utifrån tjänsten. Många har ett och samma personliga brev som de skickar ut till alla tjänster de söker – den typen av generella personliga brev brukar inte sticka ut särskilt mycket, så det kan du lika gärna undvika.
 

4. Undvik att upprepa dig

Det är inte meningen att du i ditt personliga brev ska upprepa allt som står i ditt CV. Välj istället att lyfta övriga positiva egenskaper och erfarenheter du har med dig i bagaget! Undvik också att berätta historien om ditt liv, din familjesituation eller liknande om du inte tror att det skulle kunna vara positivt för just den här tjänsten.
 

5. Anpassa dig utifrån jobbet

Ditt personliga brev ska inte se likadant ut varje gång du söker en tjänst. Anpassa dig utifrån platsannonsen eller de egenskaper du tror skulle krävas för just den här tjänsten. Det är viktigt att du lyfter det som du känner att du kan bidra med och varför just du skulle passa för just den här tjänsten.
 

 

Följ oss

Följ oss på Linkedin >>

Håll dig uppdaterad på vår Facebook >>

Se allt kul vi gör på Instagram >>

Relaterade artiklar

Fullständiga villkor för användarregistrering

All hantering av personuppgifter sker i enlighet med lagen om personuppgifter (PUL) och de rekommendationer som anges av datainspektionen. Dina uppgifter som du registrerar kommer endast att hanteras i rekryteringssyfte. Jag godkänner & samtycker till att ni får behandla och samla in min personliga information enligt ovan beskrivning.

Fullständiga villkor för användarregistrering

Vi använder de personuppgifter och den information du frivilligt lämnar som hjälpmedel i våra rekryteringsprocesser. All hantering av personuppgifter sker i enlighet med lagen om personuppgifter (PUL) och de rekommendationer som anges av datainspektionen. Jag samtycker härmed till att ni får behandla och samla in min personliga information på det sätt som beskrivits ovan för att uppfylla de ovan angivna syftena.

Ansök nu