Det du behöver veta om normal sjukfrånvaro på arbetsplatsen
Sjukfrånvaro är en realitet som de flesta arbetsgivare och anställda måste hantera. Det är viktigt att förstå vad som anses vara normal sjukfrånvaro för att kunna hantera den på ett effektivt och rättvist sätt. I den här artikeln ska vi titta närmare på vad statistiken säger om normal sjukfrånvaro i Sverige, vanliga orsaker till sjukskrivning och hur du kan bedöma om en anställds frånvaro är onormalt hög.
Hur vanligt är det egentligen att vara hemma sjuk från jobbet?
Enligt statistik från Försäkringskassan är den genomsnittliga sjukfrånvaron i Sverige runt 15 dagar per anställd och år. Det betyder att de allra flesta anställda tar ut lite mer än två veckors sjukledighet per år. Denna siffra har varit relativt stabil de senaste åren och anses vara inom ramen för vad som räknas som normal sjukfrånvaro i Sverige.
Normal sjukfrånvaro i procent sett ur ett svenskt perspektiv
Sett i procent av den totala arbetstiden innebär 15 dagars sjukfrånvaro per år omkring 6% av den totala arbetstiden. Denna siffra varierar dock en del beroende på bransch, ålder och kön. Generellt sett är sjukfrånvaron högre inom offentlig sektor jämfört med privat sektor, samt högre bland kvinnor jämfört med män. Äldre arbetstagare tenderar också att ha högre sjukfrånvaro än yngre.
En tumregel är att en sjukfrånvaro på upp till 6-8% av den totala arbetstiden kan anses vara normal. Självklart kan det finnas individuella variationer och särskilda omständigheter som påverkar, men detta ger en generell indikation på vad som är att betrakta som genomsnittlig sjukfrånvaro.
Statistik över genomsnittlig sjukfrånvaro per person
För att ge dig en ännu tydligare bild av vad som är normal sjukfrånvaro, kan vi titta närmare på statistiken:
Åldersgrupp | Genomsnittlig sjukfrånvaro per person och år |
---|---|
16-29 år | 10 dagar |
30-49 år | 15 dagar |
50-64 år | 18 dagar |
Som du kan se ökar den genomsnittliga sjukfrånvaron med stigande ålder. Detta beror bland annat på att äldre arbetstagare oftare drabbas av kroniska sjukdomar och åldersrelaterade besvär.
Kvinnor har generellt sett en något högre sjukfrånvaro än män, runt 17 dagar per år jämfört med 13 dagar för män. Skillnaden kan till viss del förklaras av att kvinnor oftare drabbas av besvär relaterade till graviditet och förlossning.
Hur ofta är en genomsnittlig person förkyld?
En vanlig orsak till sjukfrånvaro är förkylningar och influensa. Statistik visar att en genomsnittlig person i Sverige drabbas av 2-4 förkylningar per år. Varje förkylning varar i genomsnitt 7-10 dagar, vilket innebär att en person kan vara sjukskriven runt 14-40 dagar per år på grund av förkylningar.
Förutom förkylningar är även mag- och tarmproblem, ryggsmärtor och psykisk ohälsa vanliga orsaker till sjukfrånvaro. Var och en av dessa kan leda till flera dagars sjukskrivning per tillfälle.
Hur vanligt är det att sjukanmäla sig för psykisk ohälsa?
Psykisk ohälsa är en annan vanlig orsak till sjukfrånvaro. Enligt Försäkringskassan utgör psykiatriska diagnoser som depression, utmattningssyndrom och ångest omkring 40% av all sjukfrånvaro i Sverige.
Genomsnittligt är en anställd sjukskriven runt 50 dagar per år på grund av psykisk ohälsa. Detta visar att det är ganska vanligt att behöva ta ledigt från jobbet på grund av stress, utbrändhet eller andra psykiska besvär.
Förstå de vanligaste orsakerna för sjukfrånvaro
Sammanfattningsvis är de vanligaste orsakerna till sjukfrånvaro i Sverige:
- Förkylningar och influensa (14-40 dagar per år)
- Mag- och tarmproblem (3-7 dagar per tillfälle)
- Ryggsmärtor (7-14 dagar per tillfälle)
- Psykisk ohälsa (50 dagar per år i genomsnitt)
Dessa siffror ger dig en bra indikation på vad som kan anses vara "normalt" när det gäller sjukfrånvaro på en arbetsplats. Förstås kan det finnas individuella variationer, men det är viktigt att ha en realistisk bild av vad som är vanligt.
Så vet du om en anställds sjukfrånvaro är onormalt hög
Om en anställd har en sjukfrånvaro som avviker markant från de siffror vi gått igenom, kan det vara en indikation på att det finns ett problem som behöver utredas närmare. Några saker att titta på:
- Har den anställda en sjukfrånvaro på över 6-8% av den totala arbetstiden?
- Har den anställda upprepade sjukskrivningar under kortare perioder?
- Finns det ett mönster i när den anställda är sjuk, exempelvis ofta i anslutning till helger?
- Har den anställda en sjukfrånvaro som är betydligt högre än genomsnittet för den aktuella åldersgruppen och branschen?
Om svaret är ja på någon av dessa frågor kan det vara klokt att ta en närmare dialog med den anställda för att förstå orsakerna och se om det finns något du som arbetsgivare kan göra för att stödja den anställda.
Några sista ord om normal sjukfrånvaro hos din personal
Att hantera sjukfrånvaro på ett arbetsställe är en balansgång. Från ena sidan är det viktigt att respektera att anställda ibland behöver vara lediga på grund av sjukdom, men å andra sidan kan en onormalt hög sjukfrånvaro påverka verksamheten negativt.
Genom att ha en realistisk bild av vad som anses vara normal sjukfrånvaro, kan du som arbetsgivare lättare identifiera när det finns behov av att utreda och åtgärda eventuella problem. Samtidigt är det viktigt att du som arbetsgivare skapar en öppen och stödjande miljö där anställda känner sig trygga att ta den sjukledighet de behöver.