fbpx

Digitala eller fysiska intervjuer

Din karriär2022.03.10

Digitala intervjuer 2020 blev för de flesta företag avgörande när fysiska intervjuer plötsligt stoppades på grund av social distansering. Experter tror att en kombination av digitala och fysiska intervjuer kommer vara sättet att rekrytera efter pandemin när fysiska anställningsmetoder gör comeback i kombination med fortsatta digitala intervjuer.

Anställningsintervjun är den viktigaste fasen i anställningsprocessen. Det är här rekryteraren utvärderar kandidatens kompetens och ser om det är rätt person för tjänsten. Men i denna snabba bransch tenderar fysiska intervjuer att sakta ner processen eftersom andra frågor får mer uppmärksamhet. Det är just därför som vissa företag använder en annan tidseffektiv metod – digital intervju.

Hur skiljer de sig från varandra?

Fysisk intervju är ett formellt möte med en eller flera intervjuare som ställer frågor till en kandidat. Digital intervju är ett relativt nytt tillvägagångssätt som kräver videosamtal med applikationer som Skype, Google Meet och Teams.

Fördelar och nackdelar med digital och fysisk intervju

Fördelen med digitala intervjuer är dels flexibiliteten då kandidaten inte behöver ta sig från ett ställe till ett annat, och rekryteraren sparar tid. En annan fördel är att det kan eliminera stress för kandidaten. En intervju kan vara en stressig situation för många människor vilket kan leda till att kommunikationen blir bristfällig under en intervju och kan till och med sabotera kandidatens chanser att få jobbet. Digitala intervjuer eliminerar en del av den onödiga extra stressen som att välja rätt klädsel, fastna i trafiken, hitta parkering eller potentiellt spilla kaffe på sig själva under intervjun. Nackdelen med digitala intervjuer är främst att det kan uppstå problem med internetuppkopplingen vilket kan leda till att intervjun kanske inte blir av. Dålig internetuppkoppling kan även leda till sämre videokvalitet vilket kan påverka din intervju negativt.

Fördelen med en fysisk intervju är att rekryteraren kan bedöma hur väl kandidaten har förberett sig för intervjun genom att ställa frågor relaterade till ditt företag. Fysiska intervjuer hjälper även rekryteraren att få en bättre uppfattning om kandidatens personlighet, kompetens och beteende. Nackdelen med en fysisk intervju kan vara att kandidater inte kan använda sig av anteckningar, utan måste förlita sig på att man är tillräckligt förberedd. Det kan stressa människor som inte presterar bra under press. Dessutom kan det vara tidskrävande för rekryterare att hålla flera fysiska intervjuer, särskilt om personen i fråga har andra ansvarsområden utanför anställningsprocessen.

Följ oss

instagram_logo_2016-svg3-2-facebook-png-piclinkedin-icon-logo-fbade03110-seeklogo-com

Följ oss på Linkedin >

Håll dig uppdaterad på vår Facebook >

Se allt kul vi gör på Instagram >

Relaterade artiklar

Fullständiga villkor för användarregistrering

Samtycke för ansökan hos Sprio AB
Härmed godkänner jag att mina personuppgifter registreras och behandlas av Sprio AB. Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB i enlighet med EU:s Dataskyddsförordningen (2018), GDPR.

Behandling av personuppgifter
Uppgifterna som du lämnar i din ansökan registreras för Sprio AB’s räkning i Sprios innehållshanteringssystem WordPress. Du ger härmed ditt fullständiga samtycke för att då ha möjlighet att bli kontaktad av ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Vi behandlar följande personuppgifter:

Förnamn, efternamn och företag
Kontaktuppgifter: E-postadress och telefonnummer

Sprio är personuppgiftsansvarig
Sprio är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter.

Vem kan ta del av uppgifterna?
Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Om du har skyddad identitet ska du kontakta hej@sprio.se.. Du bör även vara aktsam om vilken information du delar med dig av. Delge därför endast information som är relevant för det aktuella tillfället.

Hur länge sparas personuppgifterna?
Samtliga personuppgifter kommer att raderas från Sprios databas i innehållshanteringssystemet inom 2 år efter att du senast lämnat dina uppgifter.

Du har rätt att få veta vilka uppgifter Sprio har om dig
Du har rätt att få information om vilka uppgifter Sprio har om dig i form av ett registerutdrag. Du kan även begära att vi rättar felaktiga uppgifter eller raderar information om dig. Du har också rätt att dra tillbaka ditt samtycke för att vi behandlar dina personuppgifter. Vi kommer då att ta bort din ansökan samt radera de personuppgifter som är associerade med ansökningen från vårt rekryteringssystem.

Har du frågor gällande detta hör av dig till: hej@sprio.se eller ring 08-128 200 00.

Kontakt vid begäran om registerutdrag/ändra/radera uppgifter samt övriga frågor gällande personuppgiftshantering
Namn: lovisa.anelof@sprio.se
Organisationsnummer: 559070-1800
Postadress: 111 34 Stockholm
Besöksadress: Sveavägen 32
Telefon: 08-128 200 00

Ansök nu