fbpx

Så undviker du kandidater som ghostar

Söka jobb2021.10.26

Begreppet ”ghosta” föddes i online-dejtingvärlden, men har under de senare åren blivit ett brett använt begrepp som funkar lika väl i arbetslivet. I rekryteringsvärlden är det applicerbart för kandidater som plötsligen slutar att svara när rekryteraren gör ansträngningar för att nå dem, något som tyvärr händer med jämna mellanrum.

En kandidat kan ”ghosta” i olika skeden av processen, detta kan innebära att han eller hon inte dyker upp för en intervju eller att hen aldrig återkommer till dig via telefon eller e-post. Kandidater kan ibland till och med ghosta efter att ha accepterat ett erbjudande – helt enkelt aldrig dyka upp för sin första arbetsdag.

Det här kan ju verka som ett ytterst udda beteende från kandidatens sida, en person som aktivt söker jobb!? Men på en så konkurrenskraftig arbetsmarknad som den vi nu befinner oss i, så händer det faktiskt.

Oavsett anledning så blir ghosting en stor förlust för dig och företag. Med ghostande kandidater förlorar du tid, pengar och energi. Så hur gör man för att undvika att kandidaten ghostar dig?

Här är några saker du bör ha i bakhuvudet genom rekryteringsprocessen för att undvika att bli ghostad.
 

1. Gör processen snabb och simpel

Om din anställningsprocess drar ut på tiden så är du redan där i riskzonen. Det fins en stor risk att kandidaten du har i process även sökt andra jobb. Är någon snabbare och tydligare i sin kommunikation än vad du är så finns en risk att kandidaten hoppar på det erbjudande som ges först! Så var noga med att kommunicera tydligt om tidslinjen för processen, vad kommer att hända härnäst och när kandidaten kommer att få återkoppling. På så sätt kan kandidaten ha tydliga förväntningar på dig.
 

2. Utveckla en personlig relation med kandidaten

För många mejl och otillräckligt med personlig kommunikation skapar osäkerhet. Kandidaten kommer att känna sig som en i mängden om den bara får autogenererade e-mail. Se till att ni har regelbunden kontakt personligen; via telefon, videosamtal eller varför inte sms. Det är viktigt att sälja in positionen och att förmedla varför just den här specifika kandidaten kommer att passa i just den här rollen. Personen känner sig sedd och det är mindre risk att hen ghostar dig när ni har löpande kontakt.
 

3. Begär uppföljning från kandidaten

Oavsett hur snabb och personlig du gör anställningsprocessen, så kommer det fortfarande att finnas kandidater som i slutändan inte vill ha jobbet, dessa personer kan frestas att ghosta dig. Men du kan försöka se till att du får ett meddelande från en arbetssökande för att skydda din tid och resurser. Inledningsvis i processen kan du lova kandidaten att du alltid kommer att återkoppla om kandidaten hör av sig med frågor samt att löpande uppdatera när du vet mer. Passa på att säga att du förväntar dig samma sak från kandidaten om de av någon anledning beslutar sig för att avbryta processen.
 

4. Använd korta ”enkäter”

Det är inte alltid så lätt att säga till någon, att du har ändrat dig, särskilt inte till en potentiell arbetsgivare. Med det i åtanke, överväg att skapa en undersökning som kandidater kan få tillgång till under hela processen för att ge uppdateringar om deras tillgänglighet och intresse. På så sätt har kandidater som kanske annars skulle tveka på att höra av sig, en chans att berätta att de har gått vidare eller inte längre är intresserade.

 
 

Följ oss

instagram_logo_2016-svg3-2-facebook-png-piclinkedin-icon-logo-fbade03110-seeklogo-com

Följ oss på Linkedin >

Håll dig uppdaterad på vår Facebook >

Se allt kul vi gör på Instagram >

Relaterade artiklar

Fullständiga villkor för användarregistrering

Samtycke för ansökan hos Sprio AB
Härmed godkänner jag att mina personuppgifter registreras och behandlas av Sprio AB. Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB i enlighet med EU:s Dataskyddsförordningen (2018), GDPR.

Behandling av personuppgifter
Uppgifterna som du lämnar i din ansökan registreras för Sprio AB’s räkning i Sprios innehållshanteringssystem WordPress. Du ger härmed ditt fullständiga samtycke för att då ha möjlighet att bli kontaktad av ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Vi behandlar följande personuppgifter:

Förnamn, efternamn och företag
Kontaktuppgifter: E-postadress och telefonnummer

Sprio är personuppgiftsansvarig
Sprio är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter.

Vem kan ta del av uppgifterna?
Lämnade uppgifter kommer att vara tillgängliga för ansvarig rekryterare eller avdelningschef på Sprio AB.

Om du har skyddad identitet ska du kontakta hej@sprio.se.. Du bör även vara aktsam om vilken information du delar med dig av. Delge därför endast information som är relevant för det aktuella tillfället.

Hur länge sparas personuppgifterna?
Samtliga personuppgifter kommer att raderas från Sprios databas i innehållshanteringssystemet inom 2 år efter att du senast lämnat dina uppgifter.

Du har rätt att få veta vilka uppgifter Sprio har om dig
Du har rätt att få information om vilka uppgifter Sprio har om dig i form av ett registerutdrag. Du kan även begära att vi rättar felaktiga uppgifter eller raderar information om dig. Du har också rätt att dra tillbaka ditt samtycke för att vi behandlar dina personuppgifter. Vi kommer då att ta bort din ansökan samt radera de personuppgifter som är associerade med ansökningen från vårt rekryteringssystem.

Har du frågor gällande detta hör av dig till: hej@sprio.se eller ring 08-128 200 00.

Kontakt vid begäran om registerutdrag/ändra/radera uppgifter samt övriga frågor gällande personuppgiftshantering
Namn: lovisa.anelof@sprio.se
Organisationsnummer: 559070-1800
Postadress: 111 34 Stockholm
Besöksadress: Sveavägen 32
Telefon: 08-128 200 00

Ansök nu