Attrahera rätt kandidater

Att rekrytera rätt säljare kan vara en tidskrävande process. För många bolag är det viktigt att anställa toppresterande säljare som kan driva på intäktstillväxten och öka kundnöjdheten. Men hur attraherar man de bästa säljarna, och vilka misstag bör du undvika när du rekryterar säljare? I den här artikeln ger vi dig tips och best practice för att kunna genomföra en lyckad säljrekrytering.

Skapa en platsannons som lockar de bästa talangerna

Att skapa en platsannons som lockar potentiella kandidater är avgörande för att din rekryteringsprocess ska lyckas. För att skapa en platsannons som sticker ut och lockar de bästa talangerna bör du:

  1. Lyft fram de viktigaste ansvarsområdena och kraven för rollen
  2. Betona företagets kultur och värderingar
  3. Inkludera lönemodell/kompensationspaket
  4. Använd ett tydligt och kortfattat språk
  5. Ge en uppmaning till handling

Din platsannons bör också publiceras på relevanta jobbannonser och plattformar i sociala medier för att nå en bredare publik.

De bästa metoderna för att genomföra personliga intervjuer

Efter att ha genomfört inledande intervjuer är det dags att välja ut de bästa kandidaterna för en personlig intervju. Under den personliga intervjun är det viktigt att ställa beteendebaserade frågor som gör det möjligt för kandidaten att förklara hur hen arbetar praktiskt med problemlösning, vid uppbyggandet av kundrelationer etc.

Det är också viktigt att ge kandidaten en tydlig förståelse för företagets kultur, värderingar och förväntningar. Kandidaten bör ges möjlighet att ställa frågor och ge feedback om rollen och företaget.

Vanliga misstag att undvika vid rekrytering av säljare

När företag rekryterar säljare finns det flera vanliga misstag som företag gör. Dessa är bland annat följande:

  1. Att inte identifiera de viktigaste egenskaperna hos framgångsrika säljare
  2. Skapa jobbannonser som är för generiska eller inte ger tillräckligt med information
  3. Att skynda på rekryteringsprocessen och underlåta att genomföra grundliga intervjuer
  4. Underlåter att ge en tydlig förståelse för företagets kultur, värderingar och förväntningar
  5. Erbjuder ett kompensationspaket som inte är konkurrenskraftigt

Genom att undvika dessa vanliga misstag kan du förbättra din rekryteringsprocess och locka till dig de bästa säljtalangerna.

Behålla de bästa säljtalangerna genom att engagera och erkänna de anställda

Att behålla de bästa säljtalangerna är viktigt för alla företags tillväxt och framgång. För att behålla de bästa säljtalangerna är det viktigt att engagera och erkänna de anställda. Detta kan göras genom regelbunden feedback och erkännande, genom att erbjuda möjligheter till karriärutveckling och tillväxt samt genom att skapa en positiv arbetsmiljö.

Att ge incitament som bonusar eller provisioner för att uppnå försäljningsmålen kan också motivera säljaren att prestera sitt bästa.

Slutsats och sista tankar

Sammanfattningsvis kräver rekrytering av de bästa säljarna en grundlig och välplanerad rekryteringsprocess. Genom att identifiera de viktigaste egenskaperna hos framgångsrika säljare, skapa en platsannons som lockar de bästa talangerna, genomföra noggranna intervjuer och erbjuda ett konkurrenskraftigt kompensationspaket kan du locka till dig och behålla de bästa säljtalangerna.

Kom ihåg att rekryteringsprocessen bör vara kontinuerlig, med regelbunden feedback och stöd till säljteamet. Genom att engagera och erkänna de anställda kan du skapa en positiv arbetsmiljö som motiverar säljarna att prestera sitt bästa.

Svårt att hitta rätt säljare?

Att rekrytera säljare kan vara tidskrävande och komplicerad process. Vi på Sprio är experter på att rekrytera personal inom sälj, support och kundservice och arbetar med välkända företag som Lendo, Coop och Klarna. Vill ni höra mer om hur en säljrekrytering via oss går till – läs mer här.